Pedagogisch beleid
Pedagogische doelen en leerproces
Bij kinderdagverblijf Casa dei Bambini wordt veel aandacht besteed aan de vier pedagogische basisdoelen. Het bieden van een gevoel van emotionele veiligheid, de gelegenheid bieden tot het ontwikkelen van persoonlijke competenties, de gelegenheid bieden tot het ontwikkelen van sociale competenties en de kinderen gelegenheid bieden om zich normen en waarden eigen te maken. Deze vier doelen worden bij Casa dei Bambini als zeer belangrijk ervaren omdat deze heel belangrijk zijn bij de ontwikkeling van het kind.
Het bieden van emotionele veiligheid houdt in dat het kind zich op zijn of haar gemak voelt in de groep en bij de pedagogisch medewerkers. Dit wordt als belangrijk ervaren omdat als het kind zich goed voelt, het zich verder ontwikkeld. Ook leert het kind in een groep waar hij of zij zich prettig voelt, goed samenwerken.
De gelegenheid bieden tot het ontwikkelen van persoonlijke competenties houdt in dat kinderen hun motoriek, cognitieve vaardigheid, taalvaardigheid en emotionele vaardigheid gaan ontwikkelen. Het is belangrijk dat ieder kind dat op zijn of haar eigen manier en tempo kan doen.
De gelegenheid bieden tot het ontwikkelen van sociale competenties houdt in dat kinderen leren met andere kinderen om te gaan. Kinderdagverblijf Casa dei Bambini heeft als uitgangspunten dat kinderen leren luisteren, delen, wachten op zijn of haar beurt, leren hun eigen rommel op te ruimen, leren ruzie uit te praten, elkaar geen pijn te doen, grenzen leren kennen en respect heeft voor een ander.
Gelegenheid bieden tot het eigen maken van normen en waarden houdt in dat kinderdagverblijf Casa dei Bambini aan de kinderen meegeeft wat er belangrijk wordt gevonden in onze samenleving. De kinderen leren dingen zoals dat er meer is in het leven dan alleen het kind zelf. Ze leren elkaar te accepteren en respecteren, en leren wat wel en niet mag. De pedagogisch medewerkers nemen hierbij een voorbeeldfunctie aan.
Veiligheid en welzijn
In het kinderdagverblijf Casa dei Bambini zijn er een aantal regels opgesteld omtrent de veiligheid binnen het kinderdagverblijf. Deze regels zijn gebaseerd op de wet kinderopvang. In het kinderdagverblijf zijn de buizen van de verwarming en scherpe hoeken afgeschermd volgens de GGD- norm. Scherpe hoeken zijn bijvoorbeeld afgeschermd door afschermhoekjes. Ook reinigingsmiddelen worden buiten het bereik van kinderen opgeborgen. Handtassen moeten ook zorgvuldig worden opgeborgen. Deze kunnen voorwerpen bezitten als medicijnen, sigaretten en/ of aanstekers. Het is dan ook niet toegestaan om te roken in een ruimte waar kinderen aanwezig zijn.
Het speelgoed in het kinderdagverblijf wordt regelmatig gecontroleerd of het nog heel is. Bij aanschaf van nieuw speelgoed wordt gelet op gevaarlijke onderdelen en splinters die losgepeuterd kunnen worden. Ook wordt er bij aanschaf gekeken of het speelgoed geen giftige stoffen bevat. Als speelgoed kapot is wordt dit gemeld aan de locatiemanager.
In het kinderdagverblijf zijn alle deuren en ramen voorzien van vingerbeveiliging. Het is belangrijk dat alle deuren en ramen beveiligd zijn, zodat kinderen hun vingers niet kunnen bezeren en niet uit het raam kunnen vallen. Elektrische apparaten worden op een onbereikbare plaats voor kinderen gezet. Ook snoeren en wandcontactdozen zijn buiten bereik van kinderen aangebracht of op de wandcontactdozen zijn afschermkapjes aangebracht. De bedden waarin de kinderen slapen voldoen aan de gestelde veiligheidseisen van de GGD.
Basiscommunicatie
Communicatie is een begrip wat begint bij de ontwikkeling en educatie van kinderen. Een groot deel van leren en ontwikkelen is afhankelijk van de taal. De taal vormt de basis van alle communicatie. Kinderdagverblijf Casa dei Bambini staat ervoor dat kinderen zichzelf op zoveel mogelijke manieren kunnen uitdrukken. Op de groepen is er aandacht voor de ontwikkeling van taal en communiceren. Het ontwikkelen van deze talen wordt gebruikt als middel om te communiceren. Door middel van boekjes voorlezen, drama, mimiek, muziek, dans, tekenen, gesprekken en spelletjes voor de taalontwikkeling probeert kinderdagverblijf Casa dei Bambini kinderen te stimuleren om zich op meerdere manieren te uiten. Door middel van kring- en gezelschapspelletjes wordt de taalontwikkeling gestimuleerd. Deze methode sluit goed aan bij de visie van het kinderdagverblijf.
Ook digitaal communiceren is van toepassing bij Casa dei Bambini. Door het maken van foto’s en video’s kunnen de kinderen zichzelf terug zien op beeld. Hierdoor kunnen de pedagogisch medewerkers kijken hoe de kinderen zich gedragen en kunnen de pedagogisch medewerkers ook zien op wat voor manier er wordt gecommuniceerd.
Communicatie met de ouders
Elk kwartaal organiseert Casa dei Bambini oudergesprekken. Hierin worden ouders op de hoogte gebracht van de ontwikkelingen op de groep en het kinderdagverblijf. Door middel van schriften wordt wekelijks ontwikkelingen en hoogtepunten van de kinderen opgeschreven en aan de ouders doorgegeven. Ook verschijnt er regelmatig een nieuwsbrief over ontwikkelingen in de kinderdagopvang en pedagogische nieuwtjes.
Ontwikkelen en leren
Kinderen willen vanaf hun geboorte al dingen leren. Ze zijn dan ook leergierig, sociaal en nieuwsgierig. De ontwikkeling van de kinderen loopt dan ook niet volgens een bepaald schema, maar is voor ieder kind verschillend. Ieder kind ontwikkeld zich op zijn eigen manier door vooral veel dingen zelf te doen en te ontdekken. De kinderen leren het meest door zelf op onderzoek uit te gaan en van hun ervaringen te leren.
Het sociale aspect is een belangrijk punt binnen het kinderdagverblijf. Op het kinderdagverblijf leren de kinderen om samen te werken en rekening te houden met anderen. De kinderen in het kinderdagverblijf zijn dan ook elkaars eerste pedagoog. Doordat de kinderen samen werken leren de kinderen om dingen te delen en sommige dingen juist om de beurt moet doen. Ook leren de kinderen om respect te hebben voor elkaar, de leidsters, het materiaal en de natuur. De kinderen leren dit door de verschillende (alledaagse) activiteiten, zoals het maken van muziek waarbij iedereen naar elkaar moet luisteren en het spelen van spellen.
In het kinderdagverblijf is het belangrijk dat kinderen hun emoties kunnen uiten en hierbij serieus genomen worden. Elk kind moet zich begrepen voelen. Vanaf kleins af aan leren de kinderen dat het niet erg is om hun emoties te uiten. Kinderen kunnen hun emoties dan ook op verschillende manieren uiten en leren om elkaars emoties te respecteren. De pedagogisch medewerkers zullen in gesprek gaan met het kind en zullen proberen te achterhalen wat de oorzaak is waarom een kind bijvoorbeeld huilt of boos is. Een kind zal hierbij niet altijd willen praten, maar gewoon even zijn of haar gang willen gaan. Het is dan ook belangrijk dat de pedagogisch medewerkers dit respecteren en het kind even met rust laten.
Steunen en stimuleren
Kinderen zijn onderzoekers; ze willen graag alles zelf leren en ontdekken. Ze zijn nieuwsgierig en leren door te spelen. Hierdoor leren ze de vaardigheden die ze nodig hebben voor hun toekomst. Kinderen zijn van jongs af aan leergierig, creatief en sociaal. Het is van belang om de kinderen op verschillende manieren te stimuleren en te steunen in hun spel- en leergedrag. Door middel van de volgende punten is het mogelijk om kinderen te stimuleren in hun spel- en leergedrag:
- De binnen- en buitenruimte zijn uitdagend, overzichtelijk en kleurrijk maken. Per groep zijn er verschillende hoeken en een miniatelier, op de eerste verdieping is een ontdekruimte;
- Groepsindeling, zodat kinderen elkaar kunnen stimuleren;
- Een dagritme dat aansluit bij de behoeftes van het kind;
- De kinderen mogen zelf bepalen wat ze willen doen met het materiaal;
- De kinderen kunnen kijken naar foto’s, collages en films van eigen gemaakte spullen;
- Er is altijd een vaste begeleider aanwezig.
Volgens de visie ‘Reggio Emilia’ hebben kinderen geen lege hoofden die om opvulling vragen, maar kinderhoofden die gevormd dienen te worden. Het is belangrijk om het kind te helpen met het ontwikkelen van zijn eigen identiteit. De eigen identiteit wordt opgebouwd door verschillende ervaringen en ontmoetingen met personen en voorwerpen. De pedagogisch medewerkers bij Casa dei Bambini creëren een omgeving waarin het kind zichzelf kan ontwikkelen en hierdoor een eigen identiteit ontwikkelt. Dit wordt gedaan door in te spelen op de creativiteit van de kinderen en door middel van hoeken. Hierdoor worden de kinderen uitgedaagd om op onderzoek uit te gaan, als ze willen weten wat er in de verschillende hoeken aanwezig is. En als de kinderen aangegeven dat ze willen knutselen, legt één van de pedagogisch medewerkers verschillende materialen op tafel, maar deze geeft geen opdracht. De kinderen mogen hun eigen creativiteit gebruiken en ontdekken wat ze met de verschillende materialen willen doen. Op deze manier worden de kinderen bij Casa dei Bambini uitgedaagd.
Ruimteindeling
Peutergroepen
Op de begane grond bevinden zich de peutergroepen. Deze groepen bieden opvang voor 12 kinderen in de leeftijd van 2-4 jaar. Er zijn in de groepen verschillende hoeken gecreëerd. Zo is er een keukenhoek, met daarin een spoelbak, oven en gasstel, een koelkast en hier is een wasmachine met droger geplaats. De onderdelen in de keukenhoek zijn kindvriendelijk. Ook is er een leeshoek, waar de kinderen zelfstandig in verschillende boekjes kunnen kijken. Voor de kinderen die het leuk vinden om te bouwen is er een bouwhoek gecreëerd waarin verschillende blokken en bouwmaterialen liggen. De materialen hebben geen scherpe hoeken of randen. Er is ook een treinbaan waar de kinderen altijd mee kunnen spelen. Voor de kinderen die het leuk vinden is er een schilderezel, deze staat midden in de ruimte en hier kunnen drie kinderen tegelijk aan werken. Ook staan er verschillende tafels in het lokaal waar de kinderen werkjes aan kunnen maken of aan kunnen kleuren. Alles is gemaakt op kinderhoogte zodat de kinderen zelf kunnen kiezen waar ze mee gaan spelen en zodat ze overal bij kunnen.
De twee peutergroepen zijn met elkaar verbonden door middel van de badkamer. De deur van de badkamer is gemaakt van glas zodat de pedagogisch medewerkers zicht hebben op wat er in de badkamer gebeurd.
Babygroepen
Op de eerste verdieping van het kinderdagverblijf bevinden zich de twee babygroepen. Op deze groep zijn ook verschillende hoeken gecreëerd voor de baby’s namelijk:
- Een hoek met verschillende knuffels voor de kinderen.
- Een hoek met een activiteitenmat waar de kinderen veilig op en overheen kunnen klimmen.
- Een hoek met een treinbaan voor de baby’s.
- Een overdekte snoezel hoek voor de allerkleinste.
De babylokalen worden aan elkaar gekoppeld doormiddel van de badkamer en de glazendeur in het midden van het lokaal. Door deze deur kunnen de leidsters gemakkelijk naar de andere groep gaan.
Multifunctionele ruimte
Kinderdagverblijf Casa dei Bambini beschikt ook over een multifunctionele ruimte. Hier worden extra activiteiten aangeboden voor de kinderen vanaf drie jaar om mee te experimenteren. Belangrijk in de visie van Reggio Emilia is een atelier. Kinderdagverblijf Casa dei Bambini heeft dit gecreëerd in de multifunctionele ruimte van het gebouw. Zo zijn er twee watertafels waar de kinderen het gehele jaar door met zand en/of water kunnen spelen. Er is een activiteiten hoek waar de kinderen kunnen klimmen en klauteren op een veilige manier en ook een keuken waar er gekookt of gebakken kan worden met de kinderen. Het is de bedoeling dat de leidsters iedere dag een uur met de kinderen vanaf drie jaar hier aan het werk gaan.
Dagritme en groepssamenstelling
Bij kinderdagverblijf Casa dei Bambini zijn er 4 horizontale groepen. 2 groepen met kinderen van 0-2 jaar en 2 groepen met kinderen van 2-4 jaar. De babygroep bestaat uit 10 kinderen en de peutergroep bestaat uit 12 kinderen. De groepen zijn zo ingedeeld dat er genoeg ruimte gecreëerd is voor de kinderen om te spelen, eten en te ontwikkelen. Op de babygroep zijn 3 leidsters aanwezig. Op de peutergroep zijn 2 leidsters aanwezig. Er wordt gewerkt vanuit de visie van Reggio Emilia en daarom spelen kinderen in groepjes. Tussendoor wordt er voorgelezen, gedanst, gezongen, geknutseld en geëxperimenteerd in de multifunctionele ruimte.
Wanneer er activiteiten met de kinderen gedaan worden, gaat Casa dei Bambini ervan uit dat de kinderen van nature creatief zijn en dat de creativiteit van de kinderen tot ontplooiing moet komen. Om dit te kunnen realiseren, wordt er uitdagend speelgoed aangeboden. De groepen kunnen onderling wisselen van speelgoed, om niet iedere dag hetzelfde speelgoed te hebben voor de kinderen. De pedagogisch medewerkers letten op de kinderen en kunnen hieruit oordelen welke behoeftes een kind heeft en handelen hierbij als dit nodig is. Door dit te doen, komt de creativiteit van de kinderen vanzelf op gang. Casa dei Bambini vindt dat kinderen uitvinders zijn en zij mogen dus zoveel mogelijk zelf experimenteren met verschillende materialen en speelgoed.
Casa dei Bambini werkt met een ruime tijdsplanning. Op deze manier is er ruimte voor de kinderen om hun activiteit af te maken als dit nodig is. Door deze ruime tijdsplanning houden wij ook rekening met het individuele kind die langer nodig heeft om een activiteit af te maken, dit eventueel met individuele begeleiding.
Casa dei Bambini streeft naar een consequente structuur op de groepen waar de kinderen zich veilig voelen.
Samenwerking
Samenwerken met de ouders
Het is bij Casa dei Bambini belangrijk dat ouders en pedagogisch medewerkers goed contact hebben en elkaar vertrouwen. Pedagogisch medewerkers weten hoe het er thuis aan toe gaat en de ouders weten hoe het er op het kinderdagverblijf aan toe gaat.
Verder zijn er in het kinderdagverblijf duidelijke afspraken en regels over gesprekken met de ouders. Eens in het halfjaar zijn er 10-minutengesprekken. Als een ouder eerder terecht wil bij een pedagogisch medewerker kan dit natuurlijk. Er kan telefonisch een afspraak worden gemaakt of er kan worden gepraat tijdens het wegbrengen of ophalen van het kind. Als er een activiteit plaatsvind zoals naar de bakker of naar het zwembad, vragen de pedagogisch medewerkers eerst schriftelijke toestemming aan de ouders. Verdere informatie krijgt de ouder via de nieuwsbrief.
Samenwerken met de groep
Samenwerken is bij Casa dei Bambini erg belangrijk. Kinderen leren van elkaar en van de pedagogisch medewerkers. Er wordt ook veel waarde gehecht aan de manier waarop pedagogisch medewerkers met elkaar omgaan, omdat kinderen hier vaak een voorbeeld aan nemen maar ook omdat de werksfeer optimaal hoort te zijn. Pedagogisch medewerkers plegen dus vaak overleg, zodat er geen onenigheid ontstaat. In deze gesprekken worden afspraken gemaakt over dagritme, straffen, indeling van de ruimte en bijvoorbeeld taakverdelingen.
Dit is een gedeelte van het beleid. Het gehele beleid kan ten alle tijden worden ingekeken bij Casa dei Bambini.
Maak jouw eigen website met JouwWeb